Πόσες Χορδές Έχει η Κιθάρα & Ποιά Είναι τα Χαρακτηριστικά τους;

Η κιθάρα είναι ασφαλώς ένα από τα πιο δημοφιλή έγχορδα μουσικά όργανα, αν όχι το πιο αγαπημένο. Η ιστορία της κιθάρας είναι πλούσια ανατρέχοντας μέχρι τις πιο παλιές κουλτούρες της αρχαίας Βαβυλωνίας, με την εμφάνιση της σύγχρονης ωστόσο μορφής κιθάρας, να αναπτύσσεται κατά τον 16ο αιώνα στην Ισπανία. Ανήκει στα σύνθετα χορδόφωνα και στην ευρύτερη οικογένεια της λύρας, ενώ συναντάται σε πληθώρα ειδών μουσικής αποτελώντας το βασικό όργανο. Τα είδη της κιθάρας επίσης ποικίλλουν με την κλασική κιθάρα, την ακουστική και την ηλεκτρική να πρωτοστατούν. Η κλασική ισπανική κιθάρα, χρησιμοποιεί την καμπυλότητα του σχήματός της για καλύτερη ακουστική κι ενίσχυση του ήχου, η ακουστική ξεχωρίζει για τη δυνατότητα αναπραγωγής μουσικής χωρίς ενισχυτή, ενώ η ηλεκτρική με τη συνέργεια του τελευταίου, χαρίζει έναν υπέροχο χαρακτηριστικό ηλεκτρικό ήχο.

 

Όλα τα είδη κιθάρας εδώ!

 

Η κλασική 6χορδη κιθάρα – Χαρακτηριστικά

Η σύγχρονη κιθάρα αποτελείται συνήθως από 6 χορδές, οι οποίες ξεκινούν από τον καβαλάρη, ένα μικρό κομμάτι στο κάτω μέρος της κιθάρας πάνω από το καπάκι της και τεντώνονται προς τα πάνω μέσα από τον χορδοστάτη, που βρίσκεται στο κέντρο του καπακιού. Από τον χορδοστάτη, οι χορδές περνούν πάνω από τον καβαλάρη και συνεχίζουν προς τα πάνω προς τα κλειδιά, όπου τεντώνονται και συγκρατούνται στις χορδοθήκες των κλειδιών. Τα κλειδιά χρησιμοποιούνται για να ρυθμίσουν την τάση των χορδών και να κουρδίσουν την κιθάρα. Συγκεκριμένα, οι τρεις χαμηλότερες χορδές ονομάζονται μπάσα και οι τρεις ψηλότερες χορδές ονομάζονται καντίνια. Οι μπάσα χορδές κουρδίζονται στις νότες ΜΙ, ΣΙ, και ΣΟΛ, με τη φορά από κάτω προς τα πάνω. Οι καντίνια χορδές τώρα, κουρδίζονται στις νότες ΡΕ, ΛΑ, και ΜΙ, με τη φορά επίσης από κάτω προς τα πάνω. Αυτή η διάταξη των χορδών είναι στάνταρ για την πλειοψηφία των ακουστικών και ηλεκτρικών κιθάρων.

 

Παρά την κλασική εξάχορδη κιθάρα, υπάρχουν και οι εκδοχές των επτά, οκτώ, δέκα, δώδεκα και δεκαοκτώ χορδών. Πιο αναλυτικά:

Χαρακτηριστικά 7χορδης

Η 7χορδη κιθάρα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν από την κλασική 6χορδη. Οι κιθάρες με επτά χορδές διαθέτουν μια επιπλέον μπάσα χορδή, η οποία είναι συνήθως κουδισμένη στη νότα ΣΙ (Β). Αυτή η μπάσα χροδή προσφέρει μια πιο ευρεία παλέτα χαμηλών τόνων στην κιθάρα, περισσότερες δυνατότητες σε πιο βαθιές μελωδίες και πλούσια ακόρντα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε μουσικά είδη όπως η τζαζ, η ροκ και η φλαμένκο.

Χαρακτηριστικά 8χορδης

Η 8χορδη κιθάρα τώρα, έρχεται να προσθέσει 2 έξτρα χορδές στην κλασική 6χορδη, μια μπάσα χορδή και μια καντίνι. Αυτές οι επιπλέον χορδές είναι τυπικά κουρδισμένες σε χαμηλές μπάσες νότες, προσφέροντας ευρύτερη παλέτα χαμηλών νοτών και πιο πολλές επιλογές για μεσαίους ήχους. Ο ήχος της κιθάρας αυτής παρατηρείται κυρίως στην τζαζ, τη ροκ και τη ρομαντική μουσική.

Χαρακτηριστικά 10χορδης

Περνώντας στις ιδιότητες της 10χορδης κιθάρας, οι επιπλέον χορδές της είναι κατά κύριο λόγο διπλές, δηλαδή κάθε μία από αυτές αποτελείται από δύο συνδεδεμένες χορδές. Άρα είναι οργανωμένες σε πέντε διπλές χορδές με κάθε νότα συνεπώς, να έχει δύο αντίγραφα. Αυτές οι κιθάρες προσφέρουν πολύ πλούσιο και πλήρες ήχο και χρησιμοποιούνται συνήθως στην κλασική και την φλαμένκο μουσική. Συναντώνται και στη τζαζ, την κλασική, την ακουστική και την πειραματική μουσική.

 

Χαρακτηριστικά 12χορδης

Χαρακτηριστικό της 12χορδης κιθάρας, είναι επίσης η οργάνωσή τους σε δυάδες, άρα αποτελείται συνολικά από έξι διπλές χορδές. Η συνθετότητα της κιθάρας είναι πιο αυξημένη όπως και οι περισσότερες δυνατότητες συνδυασμού νοτών. Το άκουσμα λοιπόν γίνεται πιο περίπλοκο κι άρα μοναδικό, ενώ το συγκεκριμένο όργανο ενδείκνυται και για συνοδεία, προσθέτοντας πλούσιες αρμονίες και νοτικές στοιχειώσεις σε μια μελωδία. Είναι κατάλληλη για μουσικές όπως η φολκ, η εθνική αμερικανική, η ψυχεδελική ροκ κι άλλα πιο ιδιαίτερα είδη μουσικής. 

 

Χαρακτηριστικά 18χορδης

Σε τελευταία ανάλυση, η 18χορδη κιθάρα, διαθέτει μόλις δεκαοχτώ χορδές, οι οποίες είναι οργανωμένες σε εννέα διπλές. Προφανώς και η εξιδεικευμένη τεχνική και δεξιότητα είναι απαραίτητες για να παιχτεί μια τέτοια κιθάρα, ωστόσο όταν αυτό γίνεται εφικτό, η μελωδία και η ακουστική εμπειρία που προσφέρει μαγεύουν, προσδίδοντας παράλληλα πλούσιο και πολυσύνθετο ήχο. Χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένα μουσικά είδη, όπως η κλασική κινηματογραφική μουσική και η πειραματική μουσική.

 

Οι κιθάρες με διαφορετικό αριθμό χορδών προσφέρουν ποικιλία στον ήχο και στις δυνατότητες παιξίματος. Αναλόγως φυσικά και το επίπεδο παιξίματος του κάθε κιθαρίστα και την επαγγελματική κατάρτιση του τελευταίου, κάθε κιθάρα προορίζεται για μια συγκεκριμένη χρήση και μουσική κουλτούρα. Η επιλογή του αριθμού των χορδών εξαρτάται επίσης από το είδος της μουσικής που θέλετε να παίξετε όπως και τον ήχο που επιθυμείτε να προσφέρετε. Ενώ οι κιθάρες των έξι χορδών είναι η πιο διαδεδομένη επιλογή για πολλούς μουσικούς, οι επιπλέον χορδές προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες για τη δημιουργία μοναδικών μουσικών κομματιών και ήχων. Από τις επτά χορδές με τη μεστή μπάσα νότα, μέχρι τις δεκαοχτώ χορδές με τον πλούσιο και εκφραστικό ήχο, η κιθάρα παραμένει ένα πολυσχιδές όργανο που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις δημιουργικές φαντασιώσεις κάθε μουσικού.

Ανακαλύψτε σήμερα την ποικιλία μας από κιθάρες και τις συνοδευτικές χορδές τους!