Περιεχόμενα

Καλώς Ήρθατε στον Οδηγό για Χορδές Κιθάρας

Χωρίς χορδές, οι κιθάρες και τα μπάσα δεν παράγουν ήχο, ωστόσο οι περισσότεροι παίκτες γνωρίζουν πολύ λίγα γι’ αυτές. Όμως η σύγχρονη τεχνολογία των χορδών είναι ένα θαύμα της μηχανικής ακριβείας, από το οποίο επωφελούμαστε όλοι όταν παίζουμε οποιοδήποτε έγχορδο όργανο, από το φθηνότερο έως το ακριβότερο. Αυτό το άρθρο ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στους διάφορους τύπους χορδών, και σας λέει πώς να τις εκμεταλλευτείτε στο έπακρο, και πώς να τις αλλάζετε σωστά.

Ο διαδικτυακός μας σύμβουλος εκτείνεται σε πολλές σελίδες – μπορείτε να μεταβείτε από ενότητα σε ενότητα χρησιμοποιώντας το ευρετήριο παρακάτω ή την πλοήγηση στο κάτω μέρος κάθε σελίδας.

Βασικά Στοιχεία για τις Χορδές

Οι χορδές κυκλοφορούν σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες, αλλά αντί να τις αγοράζουν μεμονωμένα, οι περισσότεροι παίκτες αγοράζουν χορδές σε τυποποιημένα πακέτα. Πρόκειται για σύνολα χορδών που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν καλά μαζί – με άλλα λόγια, όλες αισθάνονται εξίσου ελαφριές ή βαριές από πάνω προς τα κάτω. Αν και οι έμπειροι παίκτες επιλέγουν και συνδυάζουν περιστασιακά ασυνήθιστους συνδυασμούς για να ταιριάζουν σε ένα συγκεκριμένο στυλ παιξίματος και πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν προσαρμοσμένα σετ, η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών επιμένει στα πρότυπα.

Πάχος

Μία από τις βασικές ιδιότητες κάθε χορδής είναι το πάχος ή το διαμέτρημά της. Αυτό δίνεται συνήθως σε ίντσες, και μερικές φορές επίσης σε χιλιοστά. Για παράδειγμα, ένα δημοφιλές gauge της κορυφαίας χορδής Ε για την ηλεκτρική κιθάρα είναι 0,010 (ίντσες) ή 0,25 χιλιοστά. Αυτό συνήθως αναφέρεται απλά ως δέκα. Τα τυποποιημένα σετ περιγράφονται επίσημα ως light gauge, heavy gauge κ.ο.κ., αλλά οι περισσότεροι μουσικοί χρησιμοποιούν απλώς το gauge της κορυφαίας χορδής για να περιγράψουν ολόκληρο το σετ, π.χ. ένα σετ από εννιάρια ή ένα σετ από δεκάρια.

Χορδές Απλές και Coated (Επενδυμένες)

Οι χορδές κατασκευάζονται από διάφορα υλικά σε διάφορους συνδυασμούς, αλλά σχεδόν όλα τα σετ συνδυάζουν απλές και περιτυλιγμένες χορδές. Οι απλές χορδές κατασκευάζονται από ένα μόνο υλικό – συνήθως κάποιο είδος χάλυβα – ενώ οι περιτυλιγμένες χορδές συνδυάζουν έναν εσωτερικό πυρήνα με μια εξωτερική περιέλιξη, συνήθως από διαφορετικό υλικό. Οι υψηλότερες χορδές είναι γενικά απλές και οι χαμηλότερες χορδές είναι συνήθως τυλιγμένες – τα p και w χρησιμοποιούνται συνήθως για να το δηλώσουν αυτό. Δεδομένου ότι οι δύο υψηλότερες χορδές (B και E) είναι σχεδόν πάντα απλές και οι τρεις χαμηλότερες (E, A, D) σχεδόν πάντα τυλιγμένες, η πληροφορία αυτή εφαρμόζεται συχνά μόνο για την τρίτη χορδή (G), η οποία μπορεί να είναι είτε απλή είτε τυλιγμένη ανάλογα με τον τύπο της κιθάρας και το στυλ παιξίματος. Για παράδειγμα, οι χορδές σε ένα τυπικό σετ ηλεκτρικών δεκάδων αναφέρονται συνήθως ως 010-013-017p-026-036-046, υποδεικνύοντας στην περίπτωση αυτή ότι η χορδή G είναι απλή. (Οι κιθάρες μπάσου χρησιμοποιούν μόνο περιτυλιγμένες χορδές, όπως θα περιμένατε δεδομένου ότι οι χορδές είναι μια οκτάβα χαμηλότερα από τις τέσσερις κάτω χορδές της κιθάρας).

Οι τυλιγμένες χορδές κυκλοφορούν σε διάφορες ποικιλίες. Οι περισσότερες τυλιγμένες χορδές είναι τεχνικά στρογγυλές – η περιέλιξη γίνεται από στρογγυλό σύρμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια ραβδωτή εξωτερική επιφάνεια.

Οι επίπεδες χορδές είναι τυλιγμένες με σύρμα τετράγωνης διατομής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ πιο λεία εξωτερική επιφάνεια.

Οι χορδές με επίπεδη περιτύλιξη αισθάνονται πολύ πιο ομαλή αίσθηση κάτω από τα δάχτυλα, προκαλούν λιγότερη φθορά στα λαστιχάκια και ακούγονται πιο ζεστά από τις χορδές με στρογγυλή περιτύλιξη. Πολλοί τζαζίστες προτιμούν αυτή τη ζεστασιά, αλλά οι περισσότεροι ροκίστες προτιμούν τη φωτεινότητα των χορδών με στρογγυλό τύλιγμα. Οι χορδές με ημικυκλική ή γειωμένη σπείρα αποτελούν έναν συμβιβασμό – ο πυρήνας είναι τυλιγμένος με στρογγυλό σύρμα το οποίο στη συνέχεια λειαίνεται για να παραχθεί μια λεία εξωτερική επιφάνεια. Αυτό συνδυάζει ένα μεγάλο μέρος της φωτεινότητας της στρογγυλής περιέλιξης με την ομαλότητα της επίπεδης περιέλιξης. Οι χορδές με μισή περιτύλιξη τείνουν να είναι ακριβές, καθώς η διαδικασία κατασκευής είναι πιο περίπλοκη και περιλαμβάνει ένα βαθμό σπατάλης.

Hex Core

Οι χορδές Hexwound είναι μια πρόσφατη καινοτομία – σε αυτή την περίπτωση, το hex αναφέρεται στο σχήμα του πυρήνα και όχι στην περιέλιξη.

Οι κατασκευαστές των χορδών με εξάκλωνη περιέλιξη αναφέρουν διάφορους ισχυρισμούς για ανώτερα ηχητικά χαρακτηριστικά. Παρόλο που δεν υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των παικτών, οι αιχμηρές άκρες τους έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη φθορά στα λαστιχάκια από ό,τι ακόμη και οι χορδές με στρογγυλό περιτύλιγμα.