Για κάθε νέο μουσικό, το κούρδισμα της κιθάρας είναι μια απαραίτητη δεξιότητα που πρέπει να μάθει αν θέλει να παίζει σωστά.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να κουρδίσεις την κιθάρα σου σωστά, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα αξεσουάρ για να πετύχεις τον επιθυμητό ήχο με ακρίβεια και ευκολία.

Πώς να Κουρδίσω την Κιθάρα μου;

Κούρδισμα της κιθάρας: Κατανοώντας τα βασικά

Πριν ανακαλύψεις τους τρόπους να κουρδίσεις την κιθάρα σου, ας δούμε λίγο τα βασικά. Οι νότες μουσικής είναι : Ντο, ρε, μι, φα, σολ, λα, σι. Παγκοσμίως αυτές οι νότες συμβολίζονται με τα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου ως εξής:

  • Α: Λα
  • B: Σι
  • C: Ντο
  • D: Ρε
  • E: Μι
  • F: Φα
  • G: Σολ

Κάθε κλασσική κιθάρα διαθέτει 6 χορδές που αντιστοιχούν σε μία νότα. Πρώτη χορδή θεωρείται αυτή που βρίσκεται στο κάτω μέρος της κιθάρας και είναι και η πιο λεπτή.  Πριν κουρδίσουμε  την κιθάρα μας, θα πρέπει να ξέρουμε την ονομασία των χορδών της.

Η σειρά των χορδών της κιθάρας είναι:

  1. Μι – E
  2. Σι – B
  3. Σολ – G
  4. Ρε – D
  5. Λα – A
  6. Μι – E

Το κούρδισμα της κιθάρας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Είτε ακουστικά με διαπασών, είτε ηλεκτρονικά με κάποιο ηλεκτρονικό κουρδιστήρι. 

Κούρδισμα με διαπασών

Για να χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο θα χρειαστείς μία κιθάρα και ένα διαπασών σε ΛΑ.

  • Συντονισμός 6ης χορδής

Ξεκίνησε το κούρδισμα από την νότα ΛΑ, δηλαδή από την 5η χορδή  με κάποιο διαπασών σε ΛΑ. 

  • Συντονισμός 5ης χορδής

Πάτησε το 5ο τάστο της 6ης χορδής και ταυτόχρονα παίξε την 5η χορδή, δηλαδή την ΛΑ.  Αν οι δύο ήχοι είναι ακριβώς ίδιοι τότε είναι σωστά κουρδισμένη. Αν όμως ο ήχος της 6ης χορδής είναι διαφορετικός από αυτόν της 5ης,  γύρισε το κλειδί της 6ης χορδής μέχρι ο τόνος και των δύο ήχων να είναι ίδιος.  Πάμε στην 5η χορδή! 

  • Συντονισμός 4ης χορδής

Πάτησε το 5ο τάστο της 5ης χορδής και παίξε ταυτόχρονα την 4η χορδή (ΡΕ). Αν δεν παίρνεις τον ίδιο ήχο, γύρισε το κλειδί της 4ης χορδής μέχρι να το καταφέρεις.

  • Συντονισμός 3ης χορδής

Έπειτα, πάτησε το 5ο τάστο της 4ης χορδής και παίξε ταυτόχρονα τη 3η χορδή (ΣΟΛ). Αν υπάρχει διαφορά, ακολουθείς την αντίστοιχη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, γύρισε το κλειδί της 3ης χορδής μέχρι να πάρεις τον ίδιο τόνο.

Για να είναι κουρδισμένες όλες οι χορδές πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον ίδιο τρόπο και για τις υπολειπόμενες νότες. 

  • Συντονισμός 2ης χορδής

Πάτησε το 4ο τάστο της 3ης χορδής και παίξε στην κιθάρα την 2η χορδή (ΣΙ) ταυτόχρονα. Μη ξεχνάς αν δεν ακούς τον ίδιο ήχο να γυρνάς το κλειδί της εκάστοτε χορδής.

  • Συντονισμός 1ης χορδής

Ολοκλήρωσε την διαδικασία, πατώντας το 5ο τάστο της 2ης χορδής και ταυτόχρονα παίξε στην κιθάρα τη 1η 
χορδή(ΜΙ).

Όπως ίσως παρατήρησες η δεύτερη χορδή είναι η μόνη που για να συντονιστεί χρειάζεται να πατήσεις το τέταρτο τάστο. Σε όλες τις υπόλοιπες χορδές χρησιμοποιείς το πέμπτο τάστο.

Κούρδισμα με ηλεκτρονικό κουρδιστήρι

Αν προτιμάς έναν πιο γρήγορο και σύγχρονο τρόπο για να κουρδίσεις την κιθάρα σου, τότε επέλεξε ένα ηλεκτρονικό κουρδιστήρι ή χορδιστήρι όπως είναι πιο γνωστά στους κιθαριστές. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ανάλογα με το τι κιθάρα έχεις και τι είδους χρήση θες. Για την ακουστική ή κλασσική κιθάρα μπορείς να επιλέξεις μεταξύ δύο:

Είναι ένα clip που προσαρμόζεται πάνω στην κεφαλή της κιθάρας. Μόλις το τοποθετήσεις ανάβει και τότε ξεκινάς να παίζεις την κάθε χορδή ξεχωριστά. Η οθόνη που υπάρχει στο clip σου δείχνει την νότα. Αρκεί να ξέρεις ποια νότα αντιστοιχεί στην κάθε χορδή και να την ρυθμίσεις. 

Για πιο σωστό κούρδισμα ξεκίνησε να κουρδίζεις από την πάνω προς την κάτω χορδή. Όταν η οθόνη από το χορδιστήρι δείξει τη σωστή νότα για κάθε χορδή τότε η κιθάρα είναι έτοιμη για δράση!

Το επιτραπέζιο χορδιστήρι δουλεύει με βάση την συχνότητα. Η προσαρμογή για την κιθάρα είναι στα 440Hz. Ακολουθείς την ίδια ακριβώς διαδικασία με το clip μόνο που εδώ μπορείς να παίξεις λίγο αν θες με τις συχνότητες και να το ρυθμίσεις ακριβώς εκεί που θες εσύ.

Κούρδισμα με εφαρμογή smartphone

Αν δεν έχεις πρόχειρο μαζί σου κάποιο χορδιστήρι από τα παραπάνω, αρκεί να έχεις το smartphone σου. Πάρε το κινητό σου και κατέβασε ένα app κουρδιστήρι ή tuner όπως λέγεται στα αγγλικά. Υπάρχουν δεκάδες και όλα κάνουν την ίδια δουλειά. Μία από τις πιο γνωστές και δωρεάν είναι και η GuitarTuna η οποία σου δίνει την δυνατότητα να κουρδίσεις την κιθάρα σου.

Αφού την κατεβάσεις άνοιξέ την και πάρε την κιθάρα στα χέρια σου.

Και εδώ ξεκίνησε από την 6η χορδή. Παίξε την 6η χορδή ώστε να ακούσει η εφαρμογή κουρδιστήρι τον ήχο που βγάζει η κιθάρα σου. Αν είναι κουρδισμένη σωστά θα πρέπει το μπαλάκι να είναι στο κέντρο και να πρασινίσει. Για να την ρυθμίσεις ώστε να πάει στο κέντρο γύρισε το κλειδί της χορδής. Μόλις γίνει πράσινο σημαίνει ότι είναι έτοιμη.

Ακριβώς την ίδια διαδικασία ακολουθείς για κάθε χορδή. Μόλις δεις όλα γράμματα στην εφαρμογή να πρασινίσουν τότε είσαι έτοιμος για να παίξεις την κιθάρα σου!

Για να είσαι σίγουρος ότι το κούρδισμα της κιθάρας είναι σωστό και ο ήχος είναι αυτός που πρέπει, επανέλαβε τη διαδικασία τουλάχιστον άλλη μία φορά.

Συχνές Ερωτήσεις Σχετικά με το Κούρδισμα μιας Κιθάρας

Κάθε Πότε Πρέπει να Κουρδίζω την Κιθάρα μου;

Κάθε φορά που θέλεις να παίξεις, μα κάθε φορά, πρέπει να ακολουθείς την παραπάνω διαδικασία και να κουρδίζεις την κιθάρα σου.

Το Κούρδισμα της Ακουστικής Είναι Διαφορετικό από Αυτό της Κλασικής Κιθάρας;

Μπορεί οι χορδές της κιθάρας να είναι διαφορετικές σε αυτά τα είδη, αλλά ο τρόπος παραμένει ακριβώς ο ίδιος. 

Ποιος Είναι ο Καλύτερος Τρόπος να Κουρδίσω την Κιθάρα μου;

Δεν έχει σημασία ποιον τρόπο θα επιλέξεις, αρκεί το κούρδισμα να γίνει σωστά. Οι περισσότεροι προτιμούν τον ηλεκτρονικό τρόπο καθώς είναι πιο γρήγορος και πιο ακριβής. Όσο ευαίσθητο αυτί και να έχεις, δεν είναι το ίδιο εύκολο να πιάσεις την συχνότητα με τόση ακρίβεια όσο ένα ηλεκτρονικό κουρδιστήρι, τουλάχιστον στην αρχή. Παρόλα αυτά, μπορείς να επιλέξεις εσύ τον τρόπο.

Ανακάλυψε τη Μαγεία της Κιθάρας στη Musicland

Τώρα πλέον μπορείς να ξεκινήσεις να παίζεις την κιθάρα σου! Και αν δεν έχεις κάποιο κουρδιστήρι ή καν κιθάρα,  στη musicland.gr θα βρεις τα πάντα!  Επέλεξε την κιθάρα που ταιριάζει στο στυλ σου και ό,τι αξεσουάρ χρειάζεσαι για το κούρδισμα και τη συντήρησή της! Enjoy!