Το πιάνο, ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά όργανα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ, έχει κατά καιρούς χαρίσει πληθώρα καλλιτεχνών που έχουν τελειοποιήσει το παίξιμο πιάνου και έχουν δώσει στο κοινό πολλές στιγμές ακραίου θαυμασμού, συγκίνησης και συναισθημάτων. Ανήκει στην γενική κατηγορία των πλήκτρων, ενώ τα είδη του ποικίλλουν ανάλογα με τον επιθυμητό ήχο και την κατασκευή τους. Συγκεκριμένα, ξεχωρίζουμε τα όρθια πιάνα και τα πιάνα με ουρά, ενώ είναι άξιο να αναφερθεί πως εφευρέτης του πιάνου είναι ο Ιταλός Μπαρτολομέο Κριστόφορι ντι Φραντσέσκο, μόλις το 1711. 

Κάνοντας λοιπόν μια αναδρομή στη τέχνη του πιάνου, εντοπίζουμε πιανίστες οι οποίοι έχουν καταπιαστεί με το παίξιμο του οργάνου αυτού κι έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ξεχωρίζοντας για τις ικανότητές τους και αφήνοντας άναυδο το πλήθος με τις εκτελέσεις τους. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους σημαντικότερους πιανίστες όλων των εποχών, που έχουν συνεισφέρει στην πιανιστική τέχνη με το δικό τους μοναδικό τρόπο, με αλφαβητική σειρά.

 

Η Martha Argerich είναι μια από τις μεγαλύτερες πιανίστριες όλων των εποχών. Ο τρόπος παιξίματός της είναι ανατρεπτικός και γεμάτος πάθος και έχει κατακτήσει αμέτρητα βραβεία και επαίνους. Με καταγωγή από την Αργεντινή και γεννηθείς στο Μπουένος Άιρες το 1941, ξεχώρισε για το παίξιμο του κλασικού πιάνο και ιδιαιτέρως για τις εκτελέσεις των τρομερών Σούμαν, Προκόφιεφ, Σοπέν, Ραβέλ και Ραχμάνινοφ. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο μόλις στην ηλικία των 3 χρονών ενώ έκανε το πρώτο της συναυλιακό ντεμπούτο το 1949, όταν ήταν δηλαδή εννιά χρονών!

  • Kempff Wilhelm (1895 – 1991)

Ο Wilhelm Kempff ήταν ένας Γερμανός πιανίστας και συνθέτης που ξεχώρισε για τις ερμηνείες του στα έργα του Μπετόβεν, του Μπαχ, του Μότσαρτ και του Σούμαν. Οι ερμηνείες του χαρακτηρίζονταν από την ευαισθησία και την αρτιότητά του, ενώ έχει ηχογραφήσει όλες τις σονάτες των προαναφερθέντων, οπότε έχει στις πλάτες του μια πλούσια δισκογραφία. Ο Kempff είχε την ικανότητα να αναδεικνύει τη βαθιά συναισθηματική και καλλιτεχνική πλευρά των έργων αυτών με τον δικό του μοναδικό τρόπο, συμβάλλοντας σημαντικά στον πολιτισμό της κλασικής μουσικής. 

  • Lang Lang (1982)

Ο Lang Lang είναι ένας από τους πιο διάσημους σύγχρονους πιανίστες εν ζωή. Με τον θεατρικό του τρόπο ερμηνείας και την τεχνική του αρτιότητα, έχει κερδίσει εκατομμύρια οπαδούς. Γεννημένος στην Κίνα, ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνο όταν ήταν τριών κι ολοκλήρωσε την πρώτη του συναυλία στα πέντε του. Έχει συμμετάσχει σε παγκόσμιας φήμης ρεσιτάλ σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ το 2008 έπαιξε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Εκτός αυτών, η τεχνική του στη κλασική μουσική τον έφτασε μέχρι πρέσβη της UNESCO για την εκπαίδευση μέσω της μουσικής!

  • Liszt Franz (1811-1886)

Ο Franz Liszt ήταν ένας από τους σημαντικότερους ρομαντικούς συνθέτες και πιανίστες του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1811 στην Ουγγαρία  και θεωρείται ένας από τους πρώτους πιανίστες-βιρτουόζους στην ιστορία της μουσικής, που μετέπειτα έγινε και δάσκαλος. Ήταν γνωστός για την τεχνική του επιδεξιότητα και την εκρηκτική ερμηνεία του, όπως και για τη διάθεση καινοτομίας του στο χώρο της μουσικής, αφού καθιέρωσε τον όρο “ρεσιτάλ” και επινόησε το είδος “συμφωνικό ποίημα”. Παράλληλα ήταν βασικός εκπρόσωπος της Νέας Γερμανικής Σχολής και τα έργα του ήταν εμπνευσμένα από την ποίηση, την λογοτεχνία και την θρησκεία.

  • Lybomyr Melnyk (1811-1886)

Ο Lubomyr Melnyk είναι ένας αναγνωρισμένος πιανίστας της σύγχρονης κλασικής μουσικής με καταγωγή από την Ουκρανία. Είναι γνωστός για την τεχνική “Continuous Music” και την ικανότητά του να παίζει πολύπλοκες συνθέσεις με ασύλληπτη ταχύτητα. Ξεχωρίζει για τη δημιουργία αρμονικών τόνων με ατελείωτη ροή και χωρίς διακοπές, σε εξαιρετικά γρήγορες νότες και πολύπλοκες σειρές. Αποτελεί παράδειγμα καλλιτέχνη-πρωτοπόρου που έφερε μια νέα πνοή και προοπτική στο χώρο της κλασικής μουσικής και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το πιάνο.

  • Rubinstein Arthur (1887 – 1982)

Ο Arthur Rubinstein τέλος, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες του 20ού αιώνα. Ο συνδυασμός της τεχνικής δεινότητας και της βαθιάς ερμηνευτικής του ικανότητας τον έκαναν γνωστό σε όλον τον κόσμο. Ξεκινώντας από την πόλη του, την Πολωνία, έγινε διεθνώς αναγνωρισμένος ιδιαίτερα για τις ερμηνείες των έργων του Σοπέν και είναι άκρως αξιοσημείωτο το ντεμπούτο του, σε ηλικία μόλις 7 χρονών, με έργα των Μότσαρτ, Σούμπερτ και Μέντελσον. Μιλούσε οκτώ γλώσσες, είχε απίστευτες ακουστικές ικανότητες και η μνήμη του ήταν τουλάχιστον ισχυρή, αφού μπορούσε να παίζει από μνήμης αποσπάσματα όπερας!

 

Κάθε ένας από αυτούς έχει φέρει την προσωπική του αισθητική και ταλέντο στον κόσμο του πιάνου, συμβάλλοντας στον πλούτο και την ποικιλία της κλασικής μουσικής. Ενώ ο καθένας από αυτούς έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο έκφρασης, κοινό τους σημείο είναι η αφοσίωση και η αγάπη τους για τη μουσική, που τους καθιστά αξέχαστους καλλιτέχνες.Αυτοί οι μεγάλοι πιανίστες έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην πιανιστική τέχνη, καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ανεξάρτητα από το είδος που προτιμάτε, αυτοί οι καλλιτέχνες αξίζουν τον σεβασμό και την αναγνώριση για τις σπουδαίες συνεισφορές τους στον κόσμο της μουσικής.

Ανακαλύψτε κι εσείς τον κόσμο της μουσικής μέσα από τη μεγάλη μας ποικιλία σε πιάνο!