Ο κόσμος της μουσικής είναι σίγουρα ένας φως στη καθημερινότητα των ανθρώπων, στο τούνελ της ατέρμονης προσπάθειας και των συνεχών προκλήσεων, που λέγεται ζωή. Η μουσική είναι συνοδοιπόρος μας σε αυτό το ταξίδι και το κάνει πιο όμορφο θα έλεγε κανείς, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μας παρουσιάζονται κάθε φορά αλλά και να τα νιώσουμε στο έπακρον. Γιατί η μουσική κυρίως προκαλεί αυτή τη μαγεία που λέγεται  συναισθήματα, μας ξαναθυμίζει όσα ήταν βαθιά ριζωμένα μέσα μας, μας βοηθά να αναβιώνουμε αναμνήσεις και το σημαντικότερο να νιώθουμε! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η μουσική εντάσσεται στον πολιτισμό μιας χώρας, εξιστορώντας τα γεγονότα αλλά και τις κοινωνικές διακυμάνσεις που μπορεί να έχουν παρέλθει. Μιλά για την ανθρωπότητα μέσα σε αυτές και μεταδίδει μηνύματα που δεν γίνονται σαφή χωρίς τη μελωδία. Συνιστά πανανθρώπινη και παγκόσμια γλώσσα λοιπόν, όπως και πανίσχυρο μέσο, που επηρέαζε για αιώνες και θα συνεχίσει να επηρεάζει στο μέλλον, κοινωνίες και πολιτισμούς, διαμορφώνοντας την ταυτότητά τους.

Ανακαλύψτε τη μεγαλύτερη ποικιλία σε μουσικά όργανα και αξεσουάρ με την υπογραφή της Musicland!

Τι είναι η Μουσική Παιδεία;

Και τί είναι λοιπόν η μουσική παιδεία; Τι σημαίνει όταν λέμε ότι κάποιος ξέρει μουσική; Η έννοια έχει περισσότερο βάθος απ’ ότι ίσως φαίνεται και η σημασία της είναι ανεξίτηλη. Συγκεκριμένα, η αναφορά του όρου “μουσική παιδεία” έχει ήδη ξεκινήσει από την εποχή του Αριστοτέλη, όπως μας αποκαλύπτει στο έργο του “Πολιτικά”, όπου το μάθημα της μουσικής αποτελούσε κύριο άξονα της καθημερινής εκπαίδευσης και ο φιλόσοφος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της εκμάθησης του. Σημαίνει ως εκ τούτου, την ολοκληρωμένη εκπαίδευση που λαμβάνει ο μαθητής αναφορικά με το χώρο της μουσικής. Αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πεδίο που ασχολείται με την εκμάθηση και την κατανόηση της μουσικής, στο πλαίσο της οποίας, οι μαθητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν, να αποδίδουν και να κατανοούν τη μουσική, είτε αυτή είναι πρακτική, δηλαδή παίξιμο κάποιου μουσικού οργάνου ή τραγουδιού, είτε θεωρητική, όπως ανάλυση παρτιτούρας, μελέτη της μουσικής ιστορίας και γενικότερα της θεωρίας που συμπληρώνει άμεσα την πράξη. Η ιστορία της μουσικής γίνεται αντιληπτή εις βάθος, σε συνδυασμό με τα είδη της, τους κανόνες ορθοφωνίας και σύνθεσης, τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στο χώρο της μουσικής και εν γένει όλη τη γκάμα που την απαρτίζει. Το να έχει κάποιος μουσική παιδεία, δηλαδή ολοκληρωμένες γνώσεις πάνω στη μουσική, θεωρείται μια ξεχωριστή αρετή.

Ποια είναι τα Οφέλη της Μουσικής Παιδείας;

Αν αναρωτιέστε τώρα γιατί είναι ωφέλιμο να έχουμε μουσική παιδεία, η απάντηση είναι απλή! Διότι μέσω αυτής, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Ας αναλύσουμε περαιτέρω! Όπως επεσήμανε και ο αρχαίος φιλόσοφος, η μουσική πλάθει το ήθος και το χαρακτήρα μας, διότι έχει μια απίστευτη δύναμη, να επιδρά στη ψυχή. Συνιστά πρώτα μια δίοδο αναγνώρισης και έπειτα έκφρασης των συναισθημάτων μας και μας βοηθά αποτελεσματικά στο να εκτονωνόμαστε και να αντιμετωπίζουμε άγχη και λύπες. Στις δύσκολες στιγμές, η μουσική αποτελεί την καλύτερη παρέα, γιατί είναι η μόνη που μας καταλαβαίνει και ταυτίζει τη μελωδία με την εκάστοτε ψυχολογική μας κατάσταση. Πέρα από τη συναισθηματική ανάπτυξη και ευαισθησία που προκαλεί όμως, μας αναπτύσσει επίσης και πνευματικά, χάρη στις διάφορες ασκήσεις κατά τη διάρκεια εκμάθησής της αλλά και λόγω των ερεθισμάτων που προκαλεί. Είναι ένας τρόπος για διεύρυνση των οριζόντων μας, της σκέψης και της δημιουργικότητας που κρύβουμε μέσα μας, αναπτύσσοντας τη νοητική μας ευελιξία. Ο συγχρονισμός των δακτύλων με τα πλήκτρα και η αποστήθιση της παρτιτούρας, βοηθούν στην όξυνση του εγκεφάλου και την αποφυγή της μελλοντικής του “ραθυμίας”. Ακόμα, αποτελεί αφορμή για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, αφού μουσική και παρέα πάνε μαζί. Η μουσική δεν εκλείπει ποτέ από τις κοινωνικές συναθροίσεις, ενώνοντας κυριολεκτικά μικρούς και μεγάλους στο άκουσμά της. Η συμμετοχή σε μουσικά σύνολα όπως οι χορωδίες και οι ορχήστρες διδάσκει επίσης τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Παράλληλα επηρεάζει κι επηρεάζεται άμεσα από την παράδοση, αφού συνιστά μέσο για την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, αλλά και τρόπο διασφάλισης της ακεραιότητας και θύμισής τους στο βάθος του χρόνου. Η μουσική παιδεία, διδάσκει και εξιστορεί πολιτισμούς και τις ιστορίες αυτών,  μεταφέροντας τες από τις παλαιότερες στις πιο νέες γενιές, οπότε η ανάγκη για την προστασία της είναι προφανής.

Οπως γίνεται κατανοητό, η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και συμβάλλει στην ποικιλομορφία και τον πλούτο του πολιτισμού μας. Ανεξάρτητα από τα μουσικά γούστα και τις προτιμήσεις κάθε ατόμου, η μουσική είναι ένα μοναδικό και πανίσχυρο μέσο που επικοινωνεί και ενώνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και η μουσική παιδεία αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Προσφέρει διάφορες δεξιότητες και εμπειρίες που εμπλουτίζουν τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε την μουσική παιδεία σε όλες τις ηλικίες και να τη θεωρούμε ως ένα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης και της καλλιτεχνικής μας έκφρασης. Μέσω αυτής, μπορούμε να αναπτύξουμε τον εαυτό μας και να απολαύσουμε τις ατέλειωτες χαρές που προσφέρει η μουσική στη ζωή μας. Η προστασία και η διατήρηση της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς είναι απαραίτητη, με την μουσική εκπαίδευση να βελτιώνει σημαντικά αυτήν την προσπάθεια.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την ιστορία της μουσικής, ξεφυλλίζοντας τα βιβλία μας!