Η μουσική βιομηχανία έχει γνωρίσει κατά καιρούς πληθώρα τραγουδιστών και καλλιτεχνών από διαφορετικά είδη μουσικής και ποικίλα μουσικά υπόβαθρα. Στην καρδιά της ελληνικής μουσικής σκηνής όμως, έχουν αδιαμφισβήτητα ξεχωρίσει κάποιοι καλλιτέχνες, τόσο για το μουσικό τους ταλέντο με το παίξιμο των μουσικών οργάνων, όσο και για τις φωνητικές τους δεξιότητες και τον τρόπο που ερμηνεύουν και “μιλούν” την αλήθεια τους μέσω του μικροφώνου, προκαλώντας τα αντίστοιχα συναισθήματα ή κι ακόμα…επαναφέροντάς τα στην επιφάνεια!

Αναδρομή στην Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής

Αν και στην αρχή του 20ου αιώνα η ελληνική μουσική επηρεάζεται άμεσα από τη Δύση, ενστερνίζοντας το ρομαντικό και κλασικό ύφος, σύντομα αναδύεται το ρεμπέτικο τραγούδι ως έκφραση της πόλης. Στους χρόνους του πολέμου, η μουσική επηρεάζεται επίσης από τα γεγονότα, κάτι που διαφαίνεται στους στίχους της εποχής. Έπειτα κάνει την εμφάνισή του το λαϊκό τραγούδι, δίνοντας επαναστατική χροιά κι αγωνιστικό πνεύμα στους πολιτικούς τότε αγώνες. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, γνωρίζουμε τη ροκ, την ποπ κι άλλα εναλλακτικά για την εποχή είδη μουσικής, είδη που αναπτύχθηκαν έως σήμερα και έχουν αποτελέσει τον πυρήνα της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής και σε εθνικό επίπεδο.

Ανακάλυψε εδώ όλα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα που έχει γνωρίσει η Ελλάδα.

Η καλλιτεχνική γκάμα της Ελλάδας σαφώς ποικίλλει. Ας θυμηθούμε μερικούς από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές, που αποτέλεσαν ορόσημο για την ελληνική μουσική βιομηχανία και σημείο σταθμό στην ιστορία και κουλτούρα του τόπου μας:

 

  • Στέλιος Καζαντζίδης

Τα λαϊκά του τραγούδια άφησαν ιστορία, με τη μακρά του πορεία στο τραγούδι να απασχολεί για σχεδόν 50 έτη όσο ήταν εν ζωή, και φυσικά να συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά την απουσία του. Το δισκογραφικό του ντεμπούτο γίνεται με το “Για μπάνιο πάω” και σύντομα εξελίσσεται σε πραγματικό ταλέντο, χαρίζοντας μας επιτυχίες όπως τα “Υπάρχω”, “Βραδιάζει” και “Δεν θα ξαναγαπήσω”, μεταξύ πολλών άλλων.

 

  • Γρηγόρης Μπιθικώτσης 

“Ο Σερ” του ελληνικού τραγουδιού, όπως αλλιώς ονομαζόταν, αν και προερχόταν από φτωχή οικογένεια, εμπλούτισε τη ζωή του με το ελληνικό τραγούδι, γνωρίζοντας σε αυτή του την πορεία μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα, όπως το Μίκη Θεοδωράκη και το Σταύρο Ξαρχάκο. Το μουσικό του ντεμπούτο γίνεται με το τραγούδι “Το καντήλι τρεμοσβήνει” κι αργότερα θα ερμηνεύσει μερικές από τις πιο μεγάλες επιτυχίες, όπως τα “Ένα αμάξι με δυο άλογα”, “Που ‘ναι τα χρόνια”, “Θα κλείσω τα μάτια” και άλλα.

 

  • Μαρινέλλα

Η καριέρα της Κυριακής Παπαδοπούλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, επηρέασε σημαντικά το λαϊκό τραγούδι, ξεκινώντας ήδη από τη δεκαετία του 1950. Σύντομα θα σμίξουν οι δρόμοι τους με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τόσο μουσικά όσο και στη ζωή, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μερικές από τις επιτυχίες που ερμήνευσε είναι τα “Κοίτα με στα μάτια”, “Άνοιξε πέτρα”, “Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου”.

 

  • Νίκος Ξυλούρης

Η παραδοσιακή μουσική της Κρήτης, μας χάρισε έναν από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές του λαικού, δημοτικού κι εντέχνου τραγουδιού. Ο Νίκος Ξυλούρης, απονεμειμένος και με το 1ο βραβείο στην κατηγορία “Διεθνής Λαική Μουσική” της Γαλλικής Μουσικής Ακαδημίας Charles Cross (1976) τραγουδούσε για την αντίσταση στη χούντα κι είχε ενεργό δράση κατά τα χρόνια της Δικτατορίας. “Ο Θούριος του Ρήγα”, το “Ήτανε μια φορά” και το “Γεια σου χαρά σου Βενετιά (Φύσα αεράκι μου)”, είναι μερικές από τις μουσικές του επιτυχίες.

 

  • Στράτος Διονυσίου

Ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες τραγουδιστές κι όχι μόνο, που έχει ερμηνεύσει τα ξακουστά “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου”, “Ο Σαλονικιός” και “Παλιατζής”, ήτανε γιος προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Ξεκίνησε την καριέρα του στο τραγούδι το 1959 στη Θεσσαλονίκη αλλά γρήγορα κατέβηκε στην Αθήνα, όπου και τελικά έκανε μερικές από τις μεγαλύτερες συνεργασίες. Τα παιδιά του, Στέλιος, Άγγελος και Διαμαντής Διονυσίου, ακολούθησαν όλα εκτός από τον τελευταίο, τα βήματα του πατέρα τους στο τραγούδι.

  • Δημήτρης Μητροπάνος

Ένας από τους κορυφαίους στο λαϊκό κι έντεχνο τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος ξεκίνησε την καριέρα του από πολύ νεαρή ηλικία. Καθ’ όλη την μουσική του πορεία, γνώρισε και συνεργάστηκε με πλήθος αξιόλογων τραγουδιστών και συνθετών, που τον έκαναν να ξεχωρίσει για την ερμηνεία του ως η Εθνική Φωνή της Ελλάδας. Κάποια από τα τραγούδια του που έμειναν στην ιστορία είναι το “Ρόζα”, “Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη” και “Τα Λαδάδικα”.

 

  • Χάρις Αλεξίου

Η Χαρίκλεια Ρουπάκα, συνιστά την πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια σε πωλήσεις δίσκων στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Η ελληνική δισκογραφία γνωρίζει την Χάρις το 1970, η οποία έκτοτε έχει χαρίσει πληθώρα επιτυχιών στο ελληνικό κοινό. Έχει λάβει δύο σημαντικές μουσικές διακρίσεις, το “Prix Adami” και το “Una vita per la musica – Giglio d’Oro”, ενώ μερικές από τις επιτυχίες της είναι τα  “Η αγάπη είναι ζάλη”, “Φεύγω” και “Τζιβαέρι”.

 

  • Γιάννης Πάριος

Ο Γιάννης Βαρθακούρης αλλιώς, με καταγωγή από την Πάρο απ’ όπου πήρε και το καλλιτεχνικό του επίθετο, έχει ξεχωρίσει για τη λαμπρή καριέρα του στο τραγούδι, τόσο ερμηνευτικά όσο και στιχουργικά – συνθετικά. Έχει συμβάλλει σημαντικά στην αναβίωση της μουσικής παράδοσης του Αιγαίου ερμηνεύοντας πολλά νησιώτικα τραγούδια. Μερικά από τα πιο γνωστά του άσματα αποτελούν τα : “Στην Πάρο και στη Νάξο”, “Ντάρι Ντάρι” και “΄Ελα να πάμε σ’ ένα μέρος”.

 

  • Αντώνης Ρέμος

“Τα Σάββατα”, “Τί ήμουνα για σένα” και “Έτσι ξαφνικά” είναι μερικές από τις τεράστιες δισκογραφικές επιτυχίες του Αντώνη Ρέμου. Με πολλαπλούς πλατινένιους δίσκους, έχει ξεκινήσει ήδη την καριέρα του από τα 17 του και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό για τα συναισθηματικά του τραγούδια και την εκλεκτή φωνή του.

 

  • Γιώργος Νταλάρας

Και για τέλος, ο Γιώργος Νταλάρας με μακρά πορεία στο τραγούδι, η οποία ξεκίνησε μόλις στα 15 του. Είναι παράλληλα συνθέτης, οργανοπαίκτης και ενορχηστρωτής κι έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο δημοφιλείς του χώρου, εκ των οποίων και οι προαναφερθέντες. Έχει συμμετάσχει επίσης σε ποικίλες από τις σημαντικότερες συμφωνητικές ορχήστρες, ενώ έχει ερμηνεύσει τα γνωστά “Πού ‘ναι τα χρόνια”, “Η Φαντασία” και “Το πουκάμισο το θαλασσί”.

 

Όλοι οι παραπάνω φυσικά, γνώρισαν την επιτυχία που έκαναν χάρη και στη συνεργασία τους με μεγάλους συνθέτες του χώρου. Διαβάστε περισσότερα για τους Έλληνες Κλασικούς Συνθέτες.