Το να μάθεις να παίζεις κιθάρα μόνος σου μπορεί να σου φαίνεται βουνό, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κάτι ακατόρθωτο, απλά χρειάζεται πρόγραμμα και αφοσίωση. Για να μπορέσεις να ξεκινήσεις, ακολούθησε παρακάτω τα 10 απλά βήματα εκμάθησης κιθάρας!

1. Διάλεξε την κατάλληλη κιθάρα για εσένα

Ξεκίνησε με το βασικότερο. Διάλεξε την κιθάρα που ταιριάζει σε εσένα και σε αυτά που θες να παίξεις. Δεν είναι όλες οι κιθάρες για όλους. Άλλοι προτιμούν ακουστική, άλλοι ηλεκτροακουστική ενώ υπάρχει και η ηλεκτρική κιθάρα. Αν θες να διαλέξεις την κατάλληλη, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να εξετάσεις τις επιλογές σου. Μία επιπλέον συμβουλή: Επειδή υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη κιθάρας και δεν είναι όλες ιδανικές, προτίμησε να επισκεφθείς το κατάστημα μουσικών οργάνων, ώστε να την πιάσεις και να δεις από κοντά αν είναι έτσι όπως την ονειρεύεσαι.

2. Προμηθεύσου τα απαραίτητα αξεσουάρ

Αφού αποφάσισες να μάθεις κιθάρα, κάν’ το σωστά και ολοκληρωμένα. Μετά την επιλογή κιθάρας, σειρά έχει η αγορά των απαραίτητων αξεσουάρ: Κουρδιστήρι, πένες, χορδές ή και ένας ενισχυτής, μπορεί να είναι απαραίτητα, ανάλογα φυσικά με το είδος μουσικής που θέλεις να παίξεις. Επίσης, αν είσαι αρχάριος, μην ξεχάσεις και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό, όπως βιβλία για εκμάθηση κιθάρας. Καλό και αυτό το ενημερωτικό άρθρο, αλλά σίγουρα αν θελήσεις να εμβαθύνεις παραπάνω, ένα βιβλίο με αναλυτικές οδηγίες σίγουρα θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις το μουσικό σου ταξίδι!

3. Ξεκίνησε με τα βασικά

Κανείς δεν ξεκίνησε γεννημένος κιθαρίστας. Πριν μάθεις να παίζεις, πρέπει να ξέρεις τα βασικά στοιχεία της κιθάρας. Από ποια μέρη αποτελείται; Μ’ αυτό τον τρόπο θα νιώσεις οικεία και άνετα.

Ακόμα, φρόντισε να μάθεις πώς κουρδίζεις μια κιθάρα. Αυτό θα σου χρειαστεί να το κάνεις κάθε φορά πριν ξεκινήσεις να παίζεις.

Τέλος, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ένας κιθαρίστας είναι να έχει σωστή στάση. Μία συμβουλή για τη θέση παιξίματος της κιθάρας είναι να θυμάσαι να διατηρείς την πλάτη σου ίσια και να έχεις ένα σταθερό σημείο στήριξης για το αριστερό σου πόδι. Αν δεν έχεις κατάλληλο στήριγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις βιβλία ή άλλα αντικείμενα για να ρυθμίσεις το ύψος του ποδιού σου, έτσι ώστε το αριστερό σου πόδι να είναι λίγο πιο ψηλά από το δεξί σου πόδι. Σκοπός είναι να έχεις τα κλειδιά της κιθάρας στο επίπεδο των ματιών σου, για να μπορείς να βλέπεις καλύτερα την ταστιέρα και τα δάχτυλά σου κατά τη διάρκεια του παιξίματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να παίζεις με άνεση και να επιτύχεις μεγαλύτερη ακρίβεια στο παίξιμό σου.

4. Μάθε να διαβάζεις tabs

Τα tabs είναι μια ευκολότερη μορφή γραπτής μουσικής σημειογραφίας για κιθάρα, η οποία επιτρέπει στον κιθαρίστα να διαβάσει τη μουσική πιο γρήγορα και εύκολα. Είτε είσαι αρχάριος είτε προχωρημένος, τα tabs μπορούν να σε βοηθήσουν να μάθεις καινούργια τραγούδια και να βελτιώσεις την τεχνική σου στο παίξιμο της κιθάρας.

Τα tabs είναι χρήσιμα για κάθε κιθαρίστα, ειδικά για αρχάριο. Αν αναρωτιέσαι που θα βρεις tabs, μία απλή αναζήτηση στην Google είναι αρκετή. Μπορείς να βρεις tabs για σχεδόν οποιοδήποτε τραγούδι θέλεις, κάνοντας τη διαδικασία εκμάθησης των αγαπημένων σου τραγουδιών απλούστερη και πιο αποτελεσματική.

6. Γνώρισε τα βασικά ακόρντα

Οι συγχορδίες αποτελούν μια ομάδα από μουσικές νότες που ενώνονται για να παράγουν έναν μελωδικό ήχο και χρειάζεται να γνωρίζεις τις βασικές ώστε να μπορείς να παίξεις. Η εκμάθηση τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αρχίσεις να παίζεις τα αγαπημένα σου τραγούδια. Μην αποθαρρυνθείς αν δεν τα καταφέρεις αμέσως, η εξάσκηση και η αφοσίωση στην εκμάθηση θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς και να αποκτήσεις εμπειρία στο παίξιμο της κιθάρας.

7. Μάθε τα κυριότερα ρυθμικά μοτίβα

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να μάθεις είναι τα ρυθμικά μοτίβα. Τα ρυθμικά μοτίβα αποτελούν τη βάση της μουσικής και είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός σωστού ρυθμού και groove. Γνωστά και ως strumming patterns, αναφέρονται στον ρυθμό και τον τρόπο με τον οποίο χτυπάμε τις χορδές της κιθάρας με το δεξί χέρι.

Κάθε strumming pattern αποτελείται από μια συγκεκριμένη σειρά από χτυπήματα. Τα strumming patterns μπορούν να είναι απλά και εύκολα, όπως για παράδειγμα το downstroke (χτύπημα προς τα κάτω) σε κάθε χορδή, αλλά μπορούν επίσης να είναι πολύ πιο περίπλοκα και πλούσια σε διάφορα ρυθμικά σχήματα, όπως η χρήση του κτυπήματος σε μεμονωμένες χορδές ή η εναλλαγή του downstroke και upstroke (χτύπημα προς τα πάνω) σε συγκεκριμένο ρυθμό.

8. Κατανόησε τις κλίμακες στην κιθάρα

Αφού έχεις κάνει αρκετή εξάσκηση και νιώθεις πιο σίγουρος για τις γνώσεις σου στα παραπάνω, ώρα να κατανοήσεις τις κλίμακες της κιθάρας. Η γνώση τους, θα σε βοηθήσει στον αυτοσχεδιασμό και στην δημιουργία solo.

Τι ακριβώς είναι όμως οι κλίμακες; Με απλά λόγια, είναι οι τρόποι που “ανεβαίνεις” και “κατεβαίνεις” στην κιθάρα. Τα πιο βασικά πατήματα για την κιθάρα μπορείς να τα βρεις εδώ.

9. Άκουσε τραγούδια που σου αρέσουν και μάθε να τα παίζεις

Η ακρόαση τραγουδιών που σου αρέσουν είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσεις την εκμάθηση της κιθάρας και να βελτιώσεις το παίξιμό σου. Ακούγοντας τραγούδια μπορείς να εξοικειωθείς με τον ρυθμό και τη μελωδία τους και να αναγνωρίσεις τα ακόρντα που χρησιμοποιούνται στο τραγούδι.

Αρχικά, διάλεξε τραγούδια που ακούγονται εύκολα και απλά και μετά προχώρησε σε πιο πολύπλοκα.

Ακούγοντας και παίζοντας τραγούδια που σου αρέσουν, μπορείς να εξασκήσεις ταυτόχρονα την ακουστική σου μνήμη και την αντίληψη του ρυθμού. Μπορείς να διαπιστώσεις πώς λειτουργούν οι συγχορδίες και πώς συνδυάζονται μεταξύ τους. Επιπλέον, μπορείς να μάθεις πολλά για τις τεχνικές της κιθάρας και να εξοικειωθείς με διάφορα στυλ μουσικής.

10. Συνέχισε την εξάσκηση στην εκμάθηση κιθάρας

Ακόμα και να εφαρμόσεις όλα τα παραπάνω, αν δεν ακολουθήσεις αυτό το βήμα τότε δε θα μπορέσεις ποτέ να παίζεις την κιθάρα στα δάχτυλα σου. Η συνέπεια στην εξάσκηση σε κάθε μουσικό όργανο είναι το κλειδί στην επιτυχία! Γι’ αυτό φρόντισε να κάνεις μαθήματα κιθάρας όσο πιο συχνά μπορείς. Στην αρχή ειδικά, είναι σημαντικό να αφιερώσεις αρκετό χρόνο ώστε να σου γίνει βίωμα. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να εξελιχθείς.

Στο musicland.gr θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να μάθεις κιθάρα: Από κάθε είδος κιθάρας μέχρι αξεσουάρ και βιβλία για την εκμάθηση της. Προμηθεύσου τα απαραίτητα και ξεκίνησε το μαγικό σου μουσικό ταξίδι!