Η αλλαγή χορδών σε μια κιθάρα είναι μια σημαντική διαδικασία για κάθε μουσικό. Είτε έχετε ακουστική είτε ηλεκτρική κιθάρα, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πώς μπορείτε να αλλάξετε τις χορδές της.

Οι χορδές είναι εκείνες που επιτρέπουν στην κιθάρα να παράγει ήχο και, όπως καταλαβαίνετε, είναι καίριας σημασίας να είναι σε άριστη κατάσταση.

Πότε πρέπει να αλλάξω τις χορδές της κιθάρας;

Αλλοίωση λόγω παλαιότητας

Όσο παλιώνουν και φθείρονται οι χορδές, τόσο πιο δύσκολα κουρδίζουν και μένουν κουρδισμένες. Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται ένας flat ήχος. Επιπλέον, αν έχετε να χρησιμοποιήσετε καιρό την κιθάρα σας, οι χορδές μπορούν να σκουριάσουν ή να χάσουν το χρώμα τους, και αυτό επίσης επηρεάζει τον ήχο της κιθάρας. 

Αλλοίωση λόγω εκτεταμένης χρήσης

Όσο πιο συχνά παίζεται την κιθάρα σας, τόσο πιο συχνά χρειάζεται να αλλάξετε χορδές στην κιθάρα.  Αυτό οφείλεται στο σταδιακό τέντωμα και χαλάρωμα των χορδών, το οποίο μπορεί να τις κάνει να χάσουν το σχήμα τους. Όταν συμβεί αυτό, ο ήχος της κιθάρας σας θα γίνει πιο θαμπός και λιγότερο ευαίσθητος. 

Αλλοίωση λόγω σπασίματος των χορδών

Εάν έχετε σπάσει ποτέ μια χορδή ενώ παίζετε ή κουρδίζετε την κιθάρα σας, είναι απαραίτητο  να τα αντικαταστήσετε το συντομότερο δυνατό. 

Πώς αλλάζω χορδές στην κιθάρα σε 4 απλά βήματα

Αν και η διαδικασία αλλαγής των χορδών δεν είναι δύσκολη, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσετε ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σωστά. Στο σημερινό άρθρο θα εξηγήσουμε πως να αλλάξετε χορδές σε ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα με ασφάλεια και επιτυχία.

Βήμα 1: Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αλλαγής των χορδών, είναι σημαντικό να ετοιμάσετε τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά. Θα χρειαστείτε:

Αν δεν έχετε κανένα από τα παραπάνω εργαλεία, τότε μία πολύ καλή πρόταση είναι να επιλέξετε ένα σετ εργαλείων συντήρησης κιθάρας (είτε επαγγελματικό είτε πιο απλό).

Αφού σιγουρευτείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζονται είστε έτοιμη για την αλλαγή. Η κιθάρα πρέπει να είναι καθαρή πριν αλλάξετε χορδές. Χρησιμοποιήστε το πανάκι και αφαιρέσετε τη σκόνη και τη βρωμιά από όλα τα μέρη της κιθάρας.

Βήμα 2: Αφαίρεση των παλιών χορδών

Με το μανιβελάκι χαλαρώστε τις χορδές από τα κλειδιά μία προς μία και έπειτα κόψτε τες με τον ειδικό κόφτη. Αφαιρέστε με προσοχή τις παλιές χορδές, αποφεύγοντας να τραυματίσετε τα χέρια σας. 

Αν η κιθάρα σας είναι ακουστική, βγάλτε προσεκτικά τις σφήνες της κιθάρας με τη βοήθεια του winder και έπειτα αφαιρέστε τις χορδές. Προσοχή: Σημειώστε που βρισκόταν η κάθε σφήνα, καθώς όταν θα βάλετε τις νέες χορδές θα πρέπει να τις τοποθετήσετε ξανά στην ίδια θέση.

Βήμα 3: Εγκατάσταση των νέων χορδών

Το επόμενο βήμα είναι να εγκαταστήσετε τις νέες χορδές. Πριν την εγκατάσταση, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τις σωστές χορδές για την κιθάρα σας. Υπάρχουν διάφορα είδη χορδών για ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες, καθεμία από τις οποίες παρέχει διαφορετικό ήχο.

Για να εγκαταστήσετε τις νέες χορδές, τοποθετήστε πρώτα τη χορδή με τη μεγαλύτερη διάμετρο (την 6η χορδή για τις ακουστικές κιθάρες και την 1η χορδή για τις ηλεκτρικές κιθάρες). Στη συνέχεια, περάστε την χορδή μέσα από το σώμα της κιθάρας και τοποθετήστε την στο κλειδί ρυθμίσεων στην κεφαλή της κιθάρας.

Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να τοποθετήσετε όλες τις χορδές.  Βεβαιωθείτε ότι κάθε χορδή είναι σφιχτή, τραβώντας απαλά μέχρι να αισθανθείτε αντίσταση.  Θα πρέπει επίσης να διατηρήσετε ίση ένταση σε κάθε χορδή για να διασφαλίσετε ότι οι χορδές είναι συντονισμένες.

Βήμα 4: Κούρδισμα κιθάρας 

Τώρα που τοποθετήσατε το νέο σετ χορδών, κουρδίστε την κιθάρα σας(εδώ να μπει το link από το σχετικό άρθρο) για να επαναφέρεται την τονικότητα στα σωστά επίπεδα.  Χρησιμοποιήστε ένα ψηφιακό κουρδιστήρι για να βεβαιωθείτε ότι κάθε χορδή είναι τέλεια κουρδισμένη.

Μόλις πετύχετε το επιθυμητό κούρδισμα, είστε έτοιμοι να παίξετε!

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα musicland.gr, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία χορδών για ακουστικές, ηλεκτρικές, κλασικές κιθάρες και μπασα, από τις κορυφαίες μάρκες όπως Elixir, D’Addario, Ernie Ball και Dogal. Επισκεφτείτε μας σήμερα και ανανεώστε τις χορδές σας για να απολαύσετε έναν καθαρό και κρυστάλλινο ήχο από την κιθάρα σας!