Θέλεις να φτιάξεις στο σπίτι το προσωπικό σου studio; Θέλεις να παίζεις, να δημιουργείς και να εξασκείσαι στο αγαπημένο σου μουσικό όργανο χωρίς να ενοχλείς την υπόλοιπη οικογένεια;

Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

Σε αυτό το άρθρο, θα σου πούμε σε τέσσερα απλά βήματα πώς μπορείς να βελτιώσεις την ηχομόνωση του δωματίου σου. Είτε είσαι βιολονιστής, κιθαρίστας ή ακόμα και ντράμερ, τα θεμέλια για μια ανενόχλητη εξάσκηση της αγαπημένης σου μουσικής αρχίζουν με έναν καλά ηχομονωμένο χώρο.

Βήμα #1 – Ηχομόνωση δωματίου σε πόρτα και παράθυρα

Αν θέλεις να μην περνάει ο θόρυβος από τις πόρτες του δωματίου στα υπόλοιπα δωμάτια, ξεκίνα την επιθεώρηση από τις πόρτες και τα παράθυρα. Η ηχομετάδοση μεταξύ δωματίων εξαρτάται από το πόσο παχύ και ποιοτικό είναι το υλικό κατασκευής τους. Εάν η πόρτα σου έχει κενά ή δεν κλείνει καλά, θα πρέπει να βάλεις κάτι για να τα καλύψεις. Μια καλή λύση για τα κενά και τις ρωγμές είναι η σιλικόνη ή κάποιο άλλο στεγανωτικό υλικό, που βοηθά να μην περνάει ο θόρυβος.

 

Αν ο ήχος περνάει από το δωμάτιο προς τον κήπο ή την αυλή και ενοχλεί όσους κάθονται και χαλαρώνουν εκεί, ίσως πρέπει να κάνεις κάτι και για το παράθυρο. Μπορείς να βάλεις πάλι σιλικόνη στα σημεία επαφης με τον τοίχο, αλλά αν θέλεις κάτι πιο αποτελεσματικό, μπορείς να αλλάξεις το παράθυρο με ένα καινούργιο που έχει διπλά ή τριπλά τζάμια, που εμποδίζουν αποτελεσματικότερα τη μετάδοση του ήχου.

Βήμα #2 – Ηχομόνωση τοίχου δωματίου

Όταν παίζεις μουσική σε ένα δωμάτιο, ο ήχος διαδίδεται μέσα από τους τοίχους. Για να καταφέρεις να μονώσεις καλά ένα δωμάτιο, πρέπει να βρεις τρόπο να σταματήσεις την διάδοση του ήχου μέσω των τοίχων. Μια πολύ αποδοτική λύση είναι να καλύψεις τον τοίχο με μονωτικό υλικό ή γυψοσανίδα, αλλά αυτό μπορεί να μειώσει τον χώρο του δωματίου κατά 8-10 εκατοστά.

Μερικοί τοίχοι έχουν ήδη ενσωματωμένα ηχομονωτικά υλικά, γι’ αυτό ορισμένα κτήρια έχουν εξαιρετική ηχομόνωση. Ωστόσο, συχνά, οι τοίχοι δεν είναι επαρκώς μονωμένοι, με αποτέλεσμα τον έντονο θόρυβο από δωμάτιο σε δωμάτιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τοποθέτηση κάδρων, ραφιών γεμάτων βιβλία ή ηχομονωτικών ταπετσαριών μπορεί να βελτιώσει κάπως την κατάσταση.

Βήμα #3 – Ηχομόνωση δωματίου σε δάπεδο και ταβάνι

Όταν μιλάμε για ηχομόνωση δωματίου, δε θα έπρεπε να παραλείψουμε την ηχομόνωση σε δάπεδο και ταβάνι. Η ηχομόνωση του ταβανιού με ψευδοροφή μειώνει αναγκαστικά το ύψος του δωματίου κατά 10-15 εκατοστά και χάνει την ηχομονωτική της αξία όταν τρυπιέται, για να τοποθετηθούν φωτιστικά. Αντίθετα, η ηχομόνωση δαπέδου με «πλωτό δάπεδο» αφαιρεί μόνο 5 εκατοστά από το ύψος και παρέχει καλύτερη ηχομόνωση.

Βήμα #4 – Τοποθέτηση ηχοαπορροφητικών υλικών και αντικειμένων

Η μικρότερη μετάδοση ήχου εκτός δωματίου δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο ήχο απορροφούν οι τοίχοι και τα δάπεδα, αλλά και από το πόσο ήχο απορροφούν τα πράγματα που έχεις μέσα στο δωμάτιο!

Για να εμποδίσεις ακόμη περισσότερο τη μετάδοση του θορύβου, μπορείς να βάλεις στο δωμάτιο ηχοαπορροφητικές κυματιστές αφρώδεις πλάκες. Μπορείς επίσης να βάλεις χαλί, φλοκάτη, κουρελού ή μοκέτα στο πάτωμα του δωματίου και θα δεις μεγάλη διαφορά ακόμα και στην ποιότητα του ήχου που ακούς εντός του δωματίου!

Musicland tip: Αν θες ακόμα περισσότερη ηχοαπορρόφηση, μπορείς να βάλεις βαριές κουρτίνες, δύο στρώσεις κουρτίνας ή να συνδυάσεις τις κουρτίνες με στόρια.

Περισσότερα μουσικά tips

Η τεχνική «δωμάτιο μέσα σε δωμάτιο»

Αν θες να μην ακούγεται η μουσική σου σε όλο το σπίτι, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα «δωμάτιο μέσα στο δωμάτιο». Αυτό σημαίνει ότι θα καλύψεις το δάπεδο, τους τοίχους και την οροφή με ειδικό υλικό που δεν αφήνει τον ήχο να περάσει. Και για να το κάνεις ακόμη καλύτερο, μπορείς να βάλεις δύο παράθυρα ή δύο πόρτες, το ένα πίσω από το άλλο.

Τέλος, για να είναι ο ήχος μέσα στο δωμάτιο ακριβώς όπως τον θες, κάλυψε τις σκληρές επιφάνειες με κάποιο μαλακό υλικό που απορροφά τον ήχο. Έτσι θα έχεις την καλύτερη δυνατή ηχομόνωση και θα μπορείς να απολαύσεις τη μουσική σου χωρίς να ενοχλείς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να παίζεις με τις ώρες την αγαπημένη σου κιθάρα (κλασική, ακουστική ή ηλεκτρική), τα drums, το βιολί και όποιο άλλο μουσικό όργανο έχεις επιλέξει. Στη Musicland θα βρεις ολοκληρωμένα συστήματα ήχου, ενισχυτές, μικρόφωνα και οτιδήποτε χρειάζεσαι για να φτιάξεις το δικό σου home studio.

Δες προσφορές