Ήρθε η ώρα να αγοράσετε το πρώτο σας βιολί και αμέσως μετά τον ενθουσιασμό σας ακολούθησε η ερώτηση «Τι βιολί να αγοράσω;». Δε χρειάζεται πανικός! Υπάρχουν βιολιά για όλα τα γούστα, για κάθε ανάγκη και για κάθε budget. Στη Music Land θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποικιλία της αγοράς, τόσο σε μουσικά όργανα, όσο και σε αξεσουάρ.

Η Επιλογή Βιολιού Είναι μία Σύνθετη Υπόθεση

Η επιλογή βιολιού είναι μία σύνθετη υπόθεση και απόφαση, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για το πρώτο σας βιολί. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να λάβετε υπόψη και δοκιμές που θα ήταν καλό να κάνετε, ωστόσο όλα είναι πιο ξεκάθαρα και εύκολα, αν συμβουλευτείτε τους δασκάλους σας ή ειδικούς σε μουσικά όργανα (ή ιδανικά και τα δύο)!

Αγορά Βιολιού: 5 Βήματα για να Επιλέξετε το Καλύτερο

Για να σας βοηθήσουμε να βάλετε μια σειρά στις σκέψεις σας και να θέσετε τις προτεραιότητές σας, ετοιμάσαμε αυτόν τον μικρό, αλλά πλήρη, οδηγό αγοράς βιολιού για να σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε το βιολί που θα συντροφεύει για χρόνια τις μουσικές σας διαδρομές.

1. Οριοθετήστε το Budget σας

Ξεκινώντας, καλό θα ήταν να οριοθετήσετε το budget σας, για να είστε σίγουροι πως δε θα σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού επιπλέον αξεσουάρ που θα χρειαστείτε. Τέτοια αξεσουάρ είναι τα ρετσίνια βιολιού, η θήκη και το δοξάρι (αν και είναι σπάνιο ένα καινούριο βιολί να μη συνοδεύεται από αυτά), τα βοηθήματα εκμάθησης κ.λπ.

Στη Music Land θα βρείτε βιολιά για κάθε budget. Με τιμές που ξεκινούν από 89€, μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει τη σταδιοδρομία του μουσικού, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά.

2. Επιλέξτε το Κατάλληλο Μέγεθος

Η χρήση ενός μουσικού οργάνου σε λάθος μέγεθος προκαλεί αλλοιώσεις στον παραγόμενο ήχο, επειδή ο μουσικός δε νιώθει άνετα. Αυτό, επιπρόσθετα, οδηγεί σε πόνους στον λαιμό, την πλάτη και τα χέρια. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το σωστό μέγεθος, ρωτώντας ειδικούς στο βιολί, όπως τους επαγγελματίες της Music Land.

Παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή μεγέθους είναι:

  • η ηλικία,
  • ο σωματότυπος,
  • αν είστε αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες και
  • η εμπειρία σας.

Music Land tip: Εάν δεν είστε σίγουροι και είστε ανάμεσα σε δύο μεγέθη, η επιλογή ενός ελαφρώς μικρότερου βιολιού είναι προτιμότερη από ένα μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεστε.

Μεγέθη Βιολιού

Τα μεγέθη του βιολιού υποδεικνύονται με κλάσματα, όπως 4/4, 3/4, 1/2 κ.ο.κ. Για παράδειγμα, ένα βιολί 4/4, που συχνά αποκαλείται «πλήρες μέγεθος» βιολιού, είναι το τυπικό μέγεθος για ενήλικες και μεγαλύτερους εφήβους και είναι το μεγαλύτερο στην οικογένεια των βιολιών.

Όσο τα κλάσματα μειώνονται, το μέγεθος του βιολιού μειώνεται αναλογικά. Ένα βιολί 3/4 είναι ελαφρώς μικρότερο, κατάλληλο για παιδιά από 9 έως 12 ετών ή για άτομα με μικρό μήκος χεριού. Ένα βιολί μεγέθους 1/2 ταιριάζει σε πιο μικρά παιδιά, ηλικίας 7 έως 9 ετών.

Υπάρχουν ακόμη μικρότερα βιολιά, όπως τα 1/4, 1/8, 1/16 και 1/32, για ακόμη μικρότερα παιδιά, ώστε να μπορούν να βρουν ένα όργανο που να είναι άνετο και οι λιλιπούτειοι ανερχόμενοι μουσικοί.

3. Επιλέξετε Υλικό Κατασκευής

Για την κατασκευή ενός βιολιού, συνήθως, χρησιμοποιείται το έλατο και το σφενδάμι.

Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο ένα βιολί παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ήχου που παράγει.

Τα ξύλα διαφέρουν στην πυκνότητα και τις τονικές τους ιδιότητες, ενώ διαφορετικά είδη ξυλείας χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά μέρη του οργάνου. Επιπλέον, η ποιότητα κατασκευής τους επηρεάζει σημαντικά την απόδοση ενός βιολιού. Μέχρι να εξοικειωθείτε με τις ειδικές λεπτομέρειες, μπορείτε να λάβετε πολύτιμες συμβουλές από δασκάλους και επαγγελματίες στον χώρο των μουσικών οργάνων.

Χρειάζομαι βοήθεια στην αγορά βιολιού

4. Βαθμός δυσκολίας στο set up και καλή εφαρμογή

Αν αγοράζετε το πρώτο σας βιολί, είναι καλό να σιγουρευτείτε πως το setup του είναι μία διαδικασία που δε θα σας δυσκολεύει όταν θα εξασκείστε μόνοι σας. Επίσης, είναι σημαντικό να εφαρμόζει καλά στον λαιμό και το σαγόνι σας, ώστε να μη σας προκαλεί πόνο. Όσο δεν αισθάνεστε άνετα με το βιολί σας, το σώμα σας καταπονείται και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα του ήχου.

5. Ακούστε το

Πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός βιολιού, είναι καλό να το ακούσετε από κοντά, εφόσον έχετε τη δυνατότητα. Δώστε χρόνο και δοκιμάστε το προσεκτικά, παίξτε κάποιες νότες ή μελωδίες και αξιολογήστε τον ήχο και την τονικότητά του. Ο ήχος ενός βιολιού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την ποιότητα της κατασκευής του, ειδικά σε πιο «έμπειρα» αυτιά.

Αν έχετε σκοπό να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό βιολί, ζητήστε τη γνώμη και τη συμβουλή ειδικών, που έχουν την εμπειρία και τη γνώση να σας καθοδηγήσουν σωστά.

Τι βιολί να αγοράσω; Ρωτήστε τους experts της MusicLand

Και πού θα βρείτε τους καλύτερους ειδικούς στο βιολί; Στη MusicLand! Έχουμε όλες τις απαντήσεις στην ερώτηση «Τι βιολί να αγοράσω;» και περιμένουμε με χαρά να μοιραστούμε όλες τις γνώσεις μας για ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσικά όργανα, το βιολί!

Καλέστε μας σήμερα