Σίγουρα αν αναζήτησες αυτό το άρθρο, είσαι λάτρης της μουσικής και πόσο μάλλον της κιθάρας. Είτε είσαι αρχάριος και βρίσκεσαι ακόμα σ’ ένα στάδιο εξερεύνησης είτε η κιθάρα είναι το φόρτε σου, είναι βέβαιο πως απολαμβάνεις να μοιράζεσαι το πάθος σου για τη μουσική με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Η κιθάρα είναι ένα από τα πιο κλασικά μουσικά όργανα, μα το παίξιμό της μπορεί να συνθέσει υπέροχες μελωδίες και να συνοδεύσει εξίσου άλλα όργανα για μια συναρπαστική μουσική εμπειρία και ατελείωτες ώρες διασκέδασης. Για σένα που έχεις αναλάβει αυτό το ρόλο στην παρέα, σου έχουμε 10 κλασικά τραγούδια που μαθαίνει κάποιος όταν ξεκινά το παίξιμο κιθάρας και που όχι μόνο μπορείς να μάθεις σε πολύ λίγο χρόνο μελετώντας τα ακόρντα, αλλά και να εντυπωσιάσεις την παρέα σου με το ταλέντο σου!

Βρείτε εδώ τις απαραίτητες παρτιτούρες και πενταγράμματα!

 

“Knocking on Heaven’s Door” – Bob Dylan

Το “Knocking on Heaven’s Door” του Bob Dylan είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια για κιθάρα στον κόσμο, και μπορεί να παιχτεί αρκετά εύκολα από αρχάριους κιθαρίστες. Η σειρά συγχορδιών G, D, Am, και C συνθέτει τη βάση του τραγουδιού και μπορείτε να προσθέσετε την προσωπική σας πινελιά για να το κάνετε πιο δικό σας.

Βρείτε τα ακόρντα του τραγουδιού εδώ

 

“Smoke On The Water” – Deep Purple

Το “Smoke On The Water” των Deep Purple είναι ένα από τα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα ριφ στην ιστορία της ροκ μουσικής. Για να παίξετε αυτό το ριφ στην κιθάρα, θα πρέπει να το παίξετε στην 4η χορδή (D χορδή). Είναι ένα ιδανικό τραγούδι για αρχάριους και συνήθως αναγνωρίζεται αμέσως από τους φίλους σας όταν το παίζετε! 

Μάθετε τα ακόρντα του εδώ.

 

“Wonderwall” – Oasis

Το “Wonderwall” των Oasis είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια για κιθάρα και είναι γνωστό για το χαρακτηριστικό του ακουστικό ριφ. Είναι ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια της δεκαετίας του ’90 και για να το παίξετε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω συγχορδίες: Em, G, D, A7sus4 και Cadd9.

Εδώ τα ακόρντα του τραγουδιού.

 

“House of the Rising Sun” – The Animals

Το “House of the Rising Sun” από τους Animals είναι ένα διαχρονικό και δημοφιλές τραγούδι που μπορεί να παιχτεί από αρχάριους κιθαρίστες. Το κύριο ριφ του τραγουδιού είναι αρκετά απλό και αναγνωρίσιμο και παίζεται με τις συγχορδίες: Am (La ελαφρύ), C (Ντο), D (Ρε) και F (Φα).

Ανακαλύψτε τα ακόρντα του εδώ.

 

“Getting Away With It (All Messed Up)” – James

Το “Getting Away With It (All Messed Up)” των James είναι ένα αρκετά απλό τραγούδι για κιθάρα που βασίζεται σε δύο βασικές συγχορδίες, την Am7 και την G. Παίζεται με επαναλαμβανόμενη κίνηση πένας και αποτελεί μια ευχάριστη επιλογή για αρχάριους κιθαρίστες.

Ορίστε τα ακόρντα του.

 

“Wicked Game” – Chris Isaak

Για να παίξετε το θρυλικό τραγούδι “Wicked Game” του Chris Isaak στην κιθάρα, χρησιμοποιήστε τις συγχορδίες Em, Am, Bm, και C. Παίξτε με αργή ρυθμική πένα και επικεντρωθείτε στη μελωδία της φωνής του τραγουδιού για να αποδώσετε τον ρομαντικό χαρακτήρα του.

Δείτε εδώ τα ακόρντα του τραγουδιού.

 

“Εν Λευκώ” – Νατάσα Μποφίλιου

Ας μεταφερθούμε τώρα στην ελληνική μουσική σκηνή και στο τραγούδι “Εν Λευκώ” της Νατάσας Μποφίλιου. Για να το παίξετε χρησιμοποιήστε τις συγχορδίες Em, C, D, και G. Παίξτε με αργή ρυθμική πένα, εναλλάσσοντας μεταξύ των συγχορδιών σύμφωνα με τη δομή του τραγουδιού. 

Εδώ τα ακόρντα του “Εν Λευκώ”.

 

“Δεν θέλω να Μιλάς” – Μπλε

Για να παίξετε το αγαπημένο ροκ τραγούδι “Δεν θέλω να Μιλάς” των Μπλε στην κιθάρα, χρησιμοποιήστε τις συγχορδίες Am, G, F, και E. Παίξτε τις συγχορδίες με αργό ρυθμό και επαναλαμβάνετε τη δομή Am – G – F – E καθ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού.

Μάθετε τα ακόρντα του εδώ.

 

“Λόλα” – Κωστής Μαραβέγιας

Για να παίξετε το “Λόλα” του Κωστή Μαραβέγια στην κιθάρα, χρησιμοποιήστε τις συγχορδίες Em, Am, D, και G. Παίξτε τις συγχορδίες με αργό ρυθμό και ακολουθήστε την δομή του τραγουδιού, επαναλαμβάνοντας τον κύκλο Em – Am – D – G καθ’ όλη τη διάρκεια. 

Βρείτε τα ακόρντα του τραγουδιού εδώ

 

“Έλα ψυχούλα μου” – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Για να παίξετε το “Έλα ψυχούλα μου” του εξαιρετικού μουσικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην κιθάρα, χρησιμοποιήστε τις συγχορδίες G, C, D, και Em. Παίξτε τις συγχορδίες με αργό ρυθμό και ακολουθήστε την δομή του τραγουδιού, επαναλαμβάνοντας τον κύκλο G – C – D – G καθ’ όλη τη διάρκεια. 

Δείτε εδώ τα ακόρντα του τραγουδιού.

 

Ανάδειξε το ταλέντο σου με την ιδανική κιθάρα για εσένα!

Το παίξιμο της κιθάρας είναι μια υπέροχη εμπειρία που συνδυάζει το πάθος για τη μουσική με τη δημιουργικότητα. Είτε είστε αρχάριος είτε έμπειρος, τα τραγούδια που παρουσιάσαμε παραπάνω είναι κλασικές επιλογές για κιθαρίστες και αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο να ξεκινήσετε το μουσικό ταξίδι σας ή να εμπλουτίσετε το ρεπερτόριό σας.