Η μουσική σνυναντάται καθημερινά στη ζωή μας, είτε στη μορφή ενός τραγουδιού είτε κατά το παίξιμο ενός οργάνου. Η μουσική υπάρχει με διάφορους τρόπους και παράγεται με άλλους τόσους… Σήμερα όμως θα μιλήσουμε ενδελεχώς για το ξεχωριστό μουσικό όργανο που ονομάζεται “κρουστό”, η ονομασία του οποίου προδίδει ήδη τη λειτουργία του και τον τρόπο παραγωγής της υπέροχης μελωδίας. 

Τι είναι τα Κρουστά Όργανα και Ποια τα Είδη τους;

Τα κρουστά όργανα είναι μια ευρεία κατηγορία μουσικών οργάνων που παράγουν ήχο με τη χρήση κρούσης, δηλαδή χτυπήματος, είτε με τα χέρια είτε με εργαλεία όπως κοντάρια ή μπαγκέτες. Τα κρουστά όργανα αποτελούν την πρώτη μορφή μουσικής έκφρασης σε όλους τους πολιτισμούς, εκφράζοντας το πυγαίο αίσθημα του ανθρώπου. Ο ρυθμός, ως πρώτος ρυθμός της ζωής, ενσωματώνεται στην καθημερινότητά μας, από τον χτύπο της καρδιάς μέχρι τα παιχνίδια μας. Η ιστορία των κρουστών οργάνων εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους, με την Αφρική να ξεχωρίζει για την πλούσια παράδοσή της. Στην Αφρικανική μουσική, ο ρυθμός κυριαρχεί, ενώ χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα κρουστά με σχισμή και τα talking drum. 

Τα κρουστά χωρίζονται σε δύο κύριες υποκατηγορίες, τα μεμβρανόφωνα και τα ιδιόφωνα.

Τα μεμβρανόφωνα είναι μουσικά όργανα που παράγουν ήχο μέσω μιας μεμβράνης που τεντώνεται πάνω από ένα κούρδισμένο αντηχείο ή κάδο. Όταν η μεμβράνη χτυπάται με τα χέρια ή με ένα ραβδί, δημιουργείται ήχος. Παραδείγματα μεμβρανόφωνων είναι τα τύμπανα, το νταούλι, το ταμπούρο, το τουμπελέκι και άλλα.

Τα ιδιόφωνα κρουστά τώρα διαφέρουν από τα μεμβρανόφωνα στον τρόπο που παράγουν ήχο. Στα ιδιόφωνα, ο ήχος παράγεται από το ίδιο το όργανο, χωρίς τη χρήση μεμβράνης. Παραδείγματα ιδιόφωνων κρουστών περιλαμβάνουν το ξυλόφωνο, οι καστανιέτες, το ντέφι, τα κουτάλια και τα ζίλια, ενώ τα γνωστά σε όλους μας ντραμς, ανήκουν και στις 2 κατηγορίες.

Ένας ακόμη τρόπος κατηγοριοποίησης βέβαια των κρουστών, πέραν του τρόπου που τα χρησιμοποιούμε, είναι και η τονική τους οξύτητα. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία, υπάρχουν εκείνα με συγκεκριμένη τονική οξύτητα, εκείνα δηλαδή που παράγουν συγκεκριμένους ήχους κατά ο παίξιμό τους και εκείνα που έχουν απροσδιόριστη τονική οξύτητα.

Μάθετε περισσότερα για τα κρουστά διαβάζοντας τα προτεινόμενα βιβλία!

Χαρακτηριστικά των Κρουστών Οργάνων

Τα κρουστά όργανα είναι πολυποίκιλα και παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τον τύπο και τη χρήση τους. Μερικά από τα πιο διαδεδομένα κρουστά όργανα και τα χαρακτηριστικά τους αποτελούν τα παρακάτω:

  • Τύμπανα:

Τα τύμπανα αποτελούνται από κρουστικές επιφάνειες, όπως η κάσα, τα toms, τα μπάσα και τα ταμπούρα. Είναι μουσικά όργανα που αποτελούνται από κρουστικές επιφάνειες, συνήθως κατασκευασμένες από δέρμα ή πλαστικό, που τεντώνονται πάνω σε ένα κοίλο σώμα. Παίζονται με ραβδιά ή και με τα χέρια και παράγουν διάφορους ήχους ανάλογα με το πώς χτυπιούνται. Συνιστούν ένα από τα βασικά όργανα σε πολλά μουσικά είδη, όπως rock, jazz, pop και πολλά άλλα.

  • Ηλεκτρονικά κρουστά:

Τα ηλεκτρονικά κρουστά είναι μουσικά όργανα που παράγουν ήχους με τη χρήση ηλεκτρονικής τεχνολογίας αντί για την παραδοσιακή μηχανική κρούση πάνω σε κρουστικές επιφάνειες, όπως τα τύμπανα. Αυτά τα όργανα περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά τύμπανα, drum pads και sampler pads. Παρέχουν ευελιξία στην παραγωγή ήχου, επιτρέποντας τη ρύθμιση των ήχων και την επεξεργασία τους μέσω προγραμμάτων και εφέ, καθιστώντας τα ιδανικά για μουσική παραγωγή. Είναι δημοφιλή σε πολλά μουσικά είδη, όπως η ηλεκτρονική μουσική, το hip-hop, την ποπ και άλλα.

  • Τουμπελέκι

Το τουμπελέκι αποτελεί ένα αρχαίο ελληνικό κρουστό όργανο με μακρά ιστορία στην ελληνική μουσική παράδοση. Αποτελείται από μια σειρά μικρών καμπανών που τοποθετούνται σε μια βάση, συχνά κατασκευασμένη από μέταλλο. Το δέρμα τεντώνεται πάνω από τις καμπάνες, δίνοντας στο όργανο τον χαρακτηριστικό του ήχο. Συνήθως παίζεται με τα χέρια, ενώ συχνά συνοδεύεται από κουδουνάκια που κρέμονται γύρω του, προσθέτοντας στον ήχο του έναν ακόμα διακριτικό τόνο. Η συμβολή του τουμπελεκιού στην ελληνική μουσική είναι αναπόσπαστη, δίνοντας έναν ξεχωριστό αισθητικό χαρακτήρα σε πλήθος παραδοσιακών μουσικών συνθέσεων και παραστάσεων.

  • Ντέφι

Το ντέφι είναι ένα παραδοσιακό κρουστό όργανο, που ανήκει στην οικογένεια των τυμπάνων. Συνήθως κατασκευάζεται από ξύλο και δέρμα και έχει δύο πλευρές. Στην μία πλευρά έχει μεμβράνη που μπορεί να πατηθεί με το χέρι, ενώ στην άλλη πλευρά έχει μια μεγάλη μεμβράνη που παίζεται με ένα μπαστούνι. Συνήθως χρησιμοποιείται στην ιρλανδική παραδοσιακή μουσική και σε χορούς, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε διάφορα μουσικά είδη παγκοσμίως, όπως γκόσπελ, ποπ και ροκ, αλλά και στην ελληνική μουσική σκηνή.

  • Ξυλόφωνο

Το ξυλόφωνο είναι ένα μουσικό όργανο από την οικογένεια των κρουστών. Αποτελείται από μια σειρά από ξύλινες μπάρες τοποθετημένες πάνω σε ένα πλαίσιο, οι οποίες παράγουν διαφορετικές νότες ανάλογα με το μήκος της κάθε μπάρας και το πώς χτυπιούνται. Συνήθως παίζεται με βοήθεια μπαγκέτας ή μικρού ραβδιού και χρησιμοποιείται σε διάφορα μουσικά είδη, όπως κλασική μουσική, jazz, ποπ και άλλα. Το ξυλόφωνο προσδίδει έναν ιδιαίτερο και φωτεινό ήχο στη μουσική και χρησιμοποιείται συχνά σε ορχήστες και μουσικές παραγωγές.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο διαδεδομένα κρουστά όργανα, καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά και ηχητικές ιδιότητες.

Αφού έμαθες τώρα τα βασικά γι’ αυτά, το μόνο που μένει, είναι να ανακαλύψεις την ποικιλία μας από κρουστά όργανα στο Musicland.gr!