Η αγορά μιας κιθάρας μπορεί να είναι μια συναρπαστική αλλά και πολλές φορές δύσκολη εμπειρία, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών στην αγορά. Εάν αναρωτιέστε ποια κιθάρα να πάρετε, εδώ είναι μερικές συμβουλές και tips που μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιλογή σας.

  1. Καθορισμός του Τύπου της Κιθάρας

Πριν ακόμη ξεκινήσετε την αναζήτηση, πρέπει να αποφασίσετε ποιον τύπο κιθάρας θέλετε. Αν σκοπεύετε να παίξετε κλασική μουσική ή φλαμένκο για παράδειγμα, τότε μια κλασική κιθάρα είναι η καλύτερη επιλογή. Για ροκ, ποπ ή φολκ μουσική, μια ακουστική κιθάρα είναι ιδανική. Αντίστοιχα, για μέταλ ή τζαζ, θα χρειαστείτε μια ηλεκτρική κιθάρα. Οπότε, ανάλογα το μουσικό είδος στο οποίο εντάσσεστε, αγοράστε την κιθάρα εκείνη που αρμόζει στο εκάστοτε είδος και ήχο που επιθυμείτε να πραγματευτείτε.

  1. Προϋπολογισμός

Επόμενο βήμα είναι να καθορίσετε τον προϋπολογισμό σας. Καθορίστε ένα λογικό budget για την αγορά σας ή γενικώς, το ανώτατο ποσό που θέλετε να διαθέσετε. Υπάρχουν κιθάρες σε διάφορες τιμές, αλλά η ποιότητα συνήθως συνδέεται με την τιμή. Είναι σημαντικό να επενδύσετε σε μια κιθάρα που έχει καλή ποιότητα κατασκευής και ήχου, αλλά και να μην υπερβείτε τα οικονομικά σας όρια. Συγκρίνετε οπότε την εκάστοτε σχέση ποιότητας-τιμής των κιθάρων και επιλέξετε ανάλογα.

  1. Δοκιμή πριν από την Αγορά

Μια καλή ιδέα είναι να δοκιμάσετε όσες περισσότερες κιθάρες μπορείτε πριν κάνετε την τελική απόφαση. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τη διαφορά στον ήχο και την αίσθηση μεταξύ διαφορετικών μοντέλων και εταιριών. Πέραν αυτού, η κάθε κιθάρα αποδίδει ένα διαφορετικό στυλ, οπότε με την πολλαπλή δοκιμή, ίσως ανακαλύψετε μια επιλογή που σας ταιριάζει καλύτερα αλλά δεν την είχατε σκεφτεί προηγουμένως. Φιλική συμβουλή! Έχετε ανοιχτούς τους ορίζοντες σας στις διάφορες επιλογές κιθάρας εκεί έξω, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να αποκαλύψετε πλήρως το ταλέντο σας.

  1. Επιλέξτε μια Κατασκευαστική Ποιότητα

Γενικώς, συνιστούμε να προχωρήσετε στην αγορά μιας κιθάρας από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή με καλή φήμη και ποιοτικά μουσικά όργανα. Μερικές δημοφιλείς μάρκες για κιθάρα, είναι η Fender και η Gibson για ηλεκτρικές, με την τελευταία να έχει εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και ζεστό ήχο, η Harley Benton για ακουστικές και ηλεκτρικές σε πιο προσιτές τιμές, κατάλληλες για αρχάριους και μουσικούς με περιορισμένο προϋπολογισμό, η Taylor η οποία κατασκευάζει υψηλής ποιότητας ακουστικές κιθάρες με λεπτομερή κατασκευή και πλούσιο ήχο, κατάλληλες για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς, η Martin για ακουστικές κιθάρες, η Ibanez για την ποικιλία της σε ηλεκτρικές, η Ovation στις  ακουστικές κιθάρες με σκαφτό σώμα που προσφέρουν έναν ξεχωριστό, φωτεινό ήχο, η Alhambra που  κατασκευάζει υψηλής ποιότητας κλασικές κιθάρες με ισπανική παράδοση, κατάλληλες για κλασική μουσική και φλαμένκο και τέλος, η Yamaha, η οποία προσφέρει μια ευρεία γκάμα ακουστικών και ηλεκτρικών κιθάρων σε προσιτές τιμές, κατάλληλες τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες μουσικούς.

  1. Εξοπλισμός και Αξεσουάρ 

Εκτός από την κιθάρα, πρέπει να σκεφτείτε και τα αξεσουάρ που θα χρειαστείτε και θα συνοδεύσουν το όργανο, όπως θήκη, χορδιστήρι, ζώνη, πένες, καλώδια κ.λπ. Τα αξεσουάρ μιας κιθάρας, καθορίζουν τον τελικό ήχο και το αποτέλεσμα που θέλετε να δώσετε στη μουσική σας, όπως και την ποιότητα του οργάνου. Είναι επίσης ουσιώδη για την προστασία και τη συντήρηση του οργάνου, διασφαλίζοντας πως η απόδοσή του στη διάρκεια των χρόνων και έπειτα από απαιτητική χρήση, θα παραμένει η ίδια.

  1. Μελετήστε τις Αξιολογήσεις & Συμβουλευτείτε τους Ειδικούς

Αναζητήστε αξιολογήσεις και παρατηρήσεις από άλλους μουσικούς για τις κιθάρες που σας ενδιαφέρουν. Βέβαια, εμπιστευτείτε και τα σχόλια των ερασιτεχνών μουσικών, καθώς οι τελευταίοι θα παρατηρήσουν πράγματα που ίσως ένας ειδικός στο παίξιμο κιθάρας, να μην λαμβάνει υπόψη λόγω της βαθιάς του επίγνωσης. Μην διστάσετε ακόμα να ζητήσετε συμβουλές από ειδικούς σε καταστήματα μουσικών οργάνων και να τους αφήσετε να σας βοηθήσουν και καθοδηγήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Η επιλογή της κιθάρας που θα αγοράσει κάποιος μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική απόφαση, αν λάβουμε υπόψιν ότι η κιθάρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά όργανα και πως συνάμα η επιλογή της, μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία και την ανάπτυξη του μουσικού. Η ποικιλία από κιθάρες στην αγορά είναι εκτεταμένη, οπότε και είναι λογικό να δυσκολεύεστε να καταλήξετε στην αγορά σας. Ελπίζουμε πως ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και τα tips, θα είστε σε θέση να πάρετε μια κιθάρα που θα σας εμπνέει και θα σας χαρίζει ατελείωτες ώρες μουσικής ευχαρίστησης. Απολαύστε την επιλογή σας και αφήστε τη μουσική να σας ταξιδέψει κάνοντας πλέον, την ιδανική αγορά για εσάς!